Leasehold - Freehold

Kan je legaal onroerend goed bezitten in Thailand? Het antwoord is simpel en kort: ja, dat kan! Op deze pagina gaan we meer informatie geven over de verschillende manieren hoe je vastgoed kan bezitten in Phuket.

Een buitenlander kan zonder problemen onroerend goed bezitten. Laten we starten met een appartement of condominium! Er zijn twee verschillende mogelijkheden om een appartement in beheer te hebben: leasehold en freehold.

  1. Freehold: als je een appartement wilt hebben en er later ook wilt in wonen dan raden we je freehold aan. Je bent 100% eigenaar van het appartement, terwijl de grond eigendom blijft van de ontwikkelaar.  De belasting die je hier bij de overdracht dient te betalen is hoger dan bij een leasehold.
  2. Leasehold: je bent eigenaar van het appartement voor 30 jaar en kan dit nogmaals verlengen voor 30 + 30 jaar. Maar je bent niet 100% eigenaar, want de ontwikkelaar blijft de wettelijke eigenaar. Gedurende deze periode (30 + 30 + 30 jaar) heb je het recht om het appartement te beheren zoals jij wilt. Om de 30 jaar dien je de condo of appartement opnieuw te registreren, maar dit is snel gebeurt. De belastingen die je hierop dient te betalen, zijn ook een stuk lager dan bij een freehold. Leasehold is dus een ideale manier om je geld te investeren in Thailand zonder veel belastingen te moeten betalen.

Waarom heeft Thailand deze 2 vormen?

De Thaise wet wil dat er altijd een meerderheid in het appartementscomplex Thai is. Dus zal je 51% van de appartementen kunnen kopen in Leasehold en 49% van de units in Freehold. Op deze manier is een Thai altijd baas over het appartementscomplex.

Eigendom van een villa

Als je een villa wilt aanschaffen is dat een andere zaak. Ook hier bestaat het principe van freehold of leasehold. Wat er meestal gebeurt als je een villa wilt aankopen en in eigen beheer wilt hebben, is de opstart van een eigen zaak. Het bedrijf is dan eigenaar van de villa, maar je moet natuurlijk wel de boekhouding van je bedrijf bijhouden. We kunnen je helpen met de opstart van je bedrijf, want dit is enkel een paar documenten in orde brengen en Thai personeel aanwerven. Zodra je een villa aankoopt, helpen we je hiermee want je zal een Thaise advocaat nodig hebben.

Waarde van je eigendom

Het speelt geen enkele rol of je leasehold of freehold een eigendom aankoopt, want de waarde is hier niet afhankelijk van. Als je een villa koopt, is de kans groter dat de waarde veel zal stijgen. Maar ook bij appartementen zal de waarde gemiddeld 3-6% stijgen. Dus je neemt weinig risico bij de aanschaf van je woning.

Thaise investeerders in Phuket

Net zoals in onze landen is het bezitten van vastgoed een statussymbool. Heel veel Thaise zakenmensen investeren in Phuket omdat dit een zekerheid is. Er is zelfs een "Millionairs' Mile" waar het een prestigezaak is om grond en een villa te bezitten. Als je hier iets kan kopen, dan is de kans groot dat een Thai een bod zal doen op je woning om later te kunnen opscheppen over hun nieuwe woning. Het is namelijk de Beverly Hills van Zuidoost-Azië. Bekijk ons aanbod villa te koop in Phuket.